De lente is begonnen en nu het steeds vaker mooi weer wordt, zie je ook weer wat vaker luchtballonnen aan de hemel drijven. Jaren geleden mocht ik zelf ook in een rieten mandje door de lucht. Super om een keer mee te maken. In Staphorst stijgen jaarlijks tientallen luchtballonnen op. Onder meer tijdens het gave evenement Balloonfair Staphorst dat dit jaar op 12 juli wordt gehouden.

Schade door luchtballon

Behalve heel veel plezier, leveren ballonvaarten soms ook ergernis op. Met name bij grondeigenaren. De laatste jaren wordt er steeds vaker geprocedeerd over schade die veroorzaakt wordt door luchtballonnen. Zo oordeelde een kantonrechter in Utrecht eerder dit jaar dat de eigenaar van een luchtballon aansprakelijk was voor op hol geslagen paarden. In die zaak raakten de paarden in paniek van de luchtballon, het lawaai van de gasbranders en de drukte in het weiland. Eén van de paarden is daarna zo angstig en onberekenbaar gebleven, dat de eigenaar het paard heeft laten euthanaseren. Een ander paard is kreupel geraakt en gebleven.

Aansprakelijkheid schade luchtballon

Wanneer je op internet zoekt naar de regels over luchtballonnen, vind je heel vaak terug dat een luchtballon overal mag landen. Dat is onzin volgens de kantonrechter en ik denk dat hij daar gelijk in heeft. De verenigingen van ballonvaarders PBN en KNVvL hebben een gedragscode opgesteld, waarin staat dat een ballon overal mag landen, omdat hij door de luchtvaartwet is ontheven van de verplichting om te landen op een vliegveld. Zo’n gedragscode kan de wet echter niet opzij zetten. De eigenaar van de grond is volgens de wet de enige die bepaalt wie gebruik mag maken van de grond. Wanneer een luchtballon op een perceel landt, zonder toestemming van de eigenaar of gebruiker, is de luchtballonvaarder verplicht de eigenaar de schade te vergoeden die daardoor ontstaat.

Vergoeding niet genoeg

Vaak wordt er door ballonvaarders een cadeau aan de grondeigenaar gegeven. Voor het geval  een cadeau niet op prijs wordt gesteld, schrijft de gedragscode een vergoeding voor van enkele tientjes. Brancheorganisatie voor de boeren LTO heeft de gedragscode niet ondertekend, omdat zij onder andere een hogere vergoeding voor de boeren wil.

 Schade claimen makkelijker

Het vonnis van de Utrechtse rechter geeft grondeigenaren een sterkere onderhandelingspositie wanneer er schade is opgetreden. Ballonvaarders adviseer ik hun verzekering er nog eens goed op na te kijken.

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.

Vragen of opmerkingen? Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.