Luchtballonnen hebben nog altijd iets bijzonders. Jaren geleden mocht ik zelf ook in een rieten mandje door de lucht. Super om een keer mee te maken.

Schade door luchtballon

Behalve heel veel plezier, leveren ballonvaarten soms ook ergernis op. Met name bij grondeigenaren. De laatste jaren wordt er steeds vaker geprocedeerd over schade die veroorzaakt wordt door luchtballonnen. Zo oordeelde een kantonrechter in Utrecht dat de eigenaar van een luchtballon aansprakelijk was voor op hol geslagen paarden. In die zaak raakten de paarden in paniek van de luchtballon, het lawaai van de gasbranders en de drukte in het weiland. Eén van de paarden is daarna zo angstig en onberekenbaar gebleven, dat de eigenaar het paard heeft laten euthanaseren. Een ander paard is kreupel geraakt en gebleven.

Aansprakelijkheid schade luchtballon

Wanneer je op internet zoekt naar de regels over luchtballonnen, vind je heel vaak terug dat een luchtballon overal mag landen. Dat is onzin volgens de kantonrechter en ik denk dat hij daar gelijk in heeft. De verenigingen van ballonvaarders PBN en KNVvL hebben een gedragscode opgesteld, waarin staat dat een ballon overal mag landen, omdat hij door de luchtvaartwet is ontheven van de verplichting om te landen op een vliegveld. Zo’n gedragscode kan de wet echter niet opzij zetten. De eigenaar van de grond is volgens de wet de enige die bepaalt wie gebruik mag maken van de grond. Wanneer een luchtballon op een perceel landt, zonder toestemming van de eigenaar of gebruiker, is de luchtballonvaarder verplicht de eigenaar de schade te vergoeden die daardoor ontstaat.

Vergoeding niet genoeg

Vaak wordt er door ballonvaarders een cadeau aan de grondeigenaar gegeven. Voor het geval  een cadeau niet op prijs wordt gesteld, schrijft de gedragscode een vergoeding voor van enkele tientjes. Brancheorganisatie voor de boeren LTO heeft de gedragscode niet ondertekend, omdat zij onder andere een hogere vergoeding voor de boeren wil.

Advocaat aansprakelijkheid: hulp nodig?

Zit jij ook met schade? Of word je aansprakelijk gesteld? Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis.

Verder lezen?

Ik heb ook een aantal andere blogs over aansprakelijkheid voor schade geschreven:

Aansprakelijkheid op het erf: een bulkauto rijdt over een betonnen plaat met daaronder een oude mestkelder. De plaat zakt in en de bulkauto kantelt. Is de eigenaar van het erf aansprakelijk? En hoe voorkom je aansprakelijkheid?

– Aansprakelijkheid makelaars: een verkoopmakelaar kan door de koper aansprakelijk worden gesteld voor een foute meting. Dat klinkt voor veel mensen misschien raar in de oren, aangezien de verkoopmakelaar geen contract heeft gesloten met de koper, maar is ingeschakeld door de verkoper.

– Aansprakelijkheid voor omvallende boom: wanneer een boom omvalt, kan er schade ontstaan. Wie gaat dat betalen? Beter gezegd: is de eigenaar van de boom aansprakelijk?

– Aansprakelijkheid door vraat van schapen aan bomen: schapen kunnen bomen aanvreten, waardoor er schade aan bomen kan ontstaan. Is de schapenhouder daarvoor aansprakelijk?

– Aansprakelijkheid voor schade aan kabels en leidingen (graafschade): in de Nederlandse bodem liggen naar schatting wel zo’n 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat kabels en leidingen worden geraakt bij graafwerkzaamheden. Op 25 mei 2018 heeft onze hoogste rechter (Hoge Raad) meer duidelijkheid gegeven over de aansprakelijkheid voor schade aan kabels en leidingen door graafwerkzaamheden.