Stuurkunsten

Toen ik op de middelbare school zat en later toen ik studeerde, was ik in mijn vrije tijd veel te vinden op een boerderij waar onder meer kalveren worden gemest. Ik keek toen altijd met verbazing naar de stuurkunsten van vrachtwagenchauffeurs die op het erf kwamen. Schijnbaar moeiteloos manoeuvreerden zijn hun vrachtwagen met aanhanger achteruit tussen de stallen door om vervolgens kalveren te laden of te lossen.

Kantelen bulkauto

Wetgeving en rechtspraak is continue in ontwikkeling. Iedere week krijg ik een overzicht in mijn mailbox met interessante uitspraken van de afgelopen week. Laatst kreeg ik een uitspraak onder ogen, waarbij ik enigszins nostalgisch aan mijn tijd op de boerderij terugdacht. In die zaak had een boer oude stallen gesloopt, maar waren de mestkelders nog niet allemaal weggehaald. Vervolgens kwam een bulkauto van de vaste voerleverancier het erf oprijden. De betreffende chauffeur kwam daar voor de eerste keer. Hij reed achteruit richting de silo’s. Met zijn bulkauto van 48 ton reed hij over een betonnen plaat, die een mestput afdekte. Terwijl hij achteruit reed begaf één van muren onder de plaat het en zakte de plaat in. De bulkauto kantelde, waardoor de bulkauto beschadigd raakte en voor zo’n € 45.000 opgeknapt moest worden. De voerleverancier stelde vervolgens de boer aansprakelijk voor deze schade.

Boer aansprakelijk

De rechter overwoog dat de chauffeur er niet op bedacht hoefde te zijn dat hij over een mestput reed. Dat was aan de betonnen plaat niet duidelijk te zien. De boer daarentegen had moeten weten dat deze betonnen plaat vroeg of laat door een bulkauto bereden zou worden, aangezien de plaat dichtbij de silo’s lag. De rechter vond dit een gevaarlijke situatie. Van de boer mocht worden verwacht dat hij maatregelen trof om een ongeluk als deze te voorkomen. Hij had volgens de rechter bijvoorbeeld een waarschuwingsbord kunnen plaatsen waarbij chauffeurs worden gewezen op gevaar bij het gebruik van de betonnen plaat. Aangezien de boer dit niet had gedaan, is de boer aansprakelijk voor de schade.

Tips voor boeren

Als eigenaar van een erf waar regelmatig anderen overheen rijden, is het dus handig alert te zijn wanneer er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Een bordje met ‘betreden op eigen risico’ heeft weinig zin. Zorg ervoor dat je concreet aangeeft waar mensen op moeten letten. En kijk ieder jaar even je verzekeringen na.

Advocaat aansprakelijkheid: hulp nodig?

Zit jij ook met schade? Of word je aansprakelijk gesteld? Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis.

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Klik hier om meer te lezen.

Verder lezen?

Ik heb ook een aantal andere blogs over aansprakelijkheid voor schade geschreven:

– Aansprakelijkheid voor schade door luchtballons: een vonnis van de Utrechtse rechter geeft grondeigenaren een sterkere onderhandelingspositie wanneer er schade is opgetreden. Ballonvaarders adviseer ik hun verzekering er nog eens goed op na te kijken.

– Aansprakelijkheid makelaars: een verkoopmakelaar kan door de koper aansprakelijk worden gesteld voor een foute meting. Dat klinkt voor veel mensen misschien raar in de oren, aangezien de verkoopmakelaar geen contract heeft gesloten met de koper, maar is ingeschakeld door de verkoper.

– Aansprakelijkheid voor omvallende boom: wanneer een boom omvalt, kan er schade ontstaan. Wie gaat dat betalen? Beter gezegd: is de eigenaar van de boom aansprakelijk?

– Aansprakelijkheid door vraat van schapen aan bomen: schapen kunnen bomen aanvreten, waardoor er schade aan bomen kan ontstaan. Is de schapenhouder daarvoor aansprakelijk?

– Aansprakelijkheid voor schade aan kabels en leidingen (graafschade): in de Nederlandse bodem liggen naar schatting wel zo’n 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat kabels en leidingen worden geraakt bij graafwerkzaamheden. Op 25 mei 2018 heeft onze hoogste rechter (Hoge Raad) meer duidelijkheid gegeven over de aansprakelijkheid voor schade aan kabels en leidingen door graafwerkzaamheden.