Ongeluk met grote gevolgen

Bijna 50 jaar geleden vond in Drenthe een vreselijk verkeersongeluk plaatsvond. Het leidde tot een rechtszaak met een opmerkelijke uitkomst, die nog tot op de dag van vandaag wordt gedoceerd aan rechtenstudenten.

Frontale botsing

Het was op een zondagavond rond half 9 toen Vos in zijn Citroën c.v. met ongeveer 80 km/u op de autoweg van Meppel naar Eursinge reed (wat nu de N375 is). Aan beide zijden bevond zich een berm van vijf meter breed. Plotseling stak een ree over. Vos gooide zijn stuur om en kwam terecht op de linkerbaan. Precies op dat moment kwam Lanting met zijn Audi in tegenovergestelde richting aanrijden. Een frontale botsing volgde, waarbij Vos en een zoon van Lanting om het leven kwamen. Lanting zelf, zijn vrouw en zijn twee andere kinderen raakten zwaar gewond.

Schadevergoeding

Lanting wilde zijn schade vergoed zien van de verzekeraar van Vos. De verzekeraar weigerde uitkering, omdat Vos volgens de verzekeraar geen schuld had aan het ongeluk.

Wie heeft schuld?

De rechters in deze zaak kwamen voor de bijna onmogelijke vraag te staan of Vos schuld had aan het ongeluk. Lagere rechter vonden van niet, maar de Hoge Raad vond dat Vos wel schuld had. Vos passeerde kort voor het ongeluk een waarschuwingsbord voor overstekend wild. Door plotseling uit te wijken naar de andere rijbaan op een smalle, drukke autoweg, vlak voor een naderende tegenligger, heeft hij een uiterst gevaarlijke manoeuvre gemaakt. De Hoge Raad vond dat Vos menselijkerwijs niet zoveel te verwijten viel. Maar omdat een andere en betere reactie wel denkbaar was geweest, was (de verzekeraar van) Vos wel aansprakelijk. Vos had namelijk ook uit kunnen wijken naar de rechterberm of kunnen remmen.

Klopt de uitspraak wel?

Sommige juristen uitten kritiek op het oordeel van de Hoge Raad. Als je in zo’n situatie terecht komt en uit paniek handelt, valt je dan iets te verwijten? Deze rechtszaak speelde in de jaren ’80. Inmiddels is de wet veranderd en kun je ook aansprakelijk zijn voor schade die aan je kan worden ‘toegerekend’. Ook al heb je geen ‘schuld’ aan een verkeersongeluk, dan nog kan het volgens de wetgever wel ‘redelijk’ zijn dat jij (of jouw verzekeraar) de schade aan de ander moet vergoeden.

Advocaat aansprakelijkheid: hulp nodig?

Zit jij ook met schade? Of word je aansprakelijk gesteld? Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met mij op: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis.

Verder lezen?

Ik heb ook een aantal andere blogs over aansprakelijkheid voor schade geschreven:

– Aansprakelijkheid voor schade door luchtballons: een vonnis van de Utrechtse rechter geeft grondeigenaren een sterkere onderhandelingspositie wanneer er schade is opgetreden. Ballonvaarders adviseer ik hun verzekering er nog eens goed op na te kijken.

Aansprakelijkheid op het erf: een bulkauto rijdt over een betonnen plaat met daaronder een oude mestkelder. De plaat zakt in en de bulkauto kantelt. Is de eigenaar van het erf aansprakelijk? En hoe voorkom je aansprakelijkheid?

– Aansprakelijkheid makelaars: een verkoopmakelaar kan door de koper aansprakelijk worden gesteld voor een foute meting. Dat klinkt voor veel mensen misschien raar in de oren, aangezien de verkoopmakelaar geen contract heeft gesloten met de koper, maar is ingeschakeld door de verkoper.

– Aansprakelijkheid voor omvallende boom: wanneer een boom omvalt, kan er schade ontstaan. Wie gaat dat betalen? Beter gezegd: is de eigenaar van de boom aansprakelijk?

– Aansprakelijkheid door vraat van schapen aan bomen: schapen kunnen bomen aanvreten, waardoor er schade aan bomen kan ontstaan. Is de schapenhouder daarvoor aansprakelijk?

– Aansprakelijkheid voor schade aan kabels en leidingen (graafschade): in de Nederlandse bodem liggen naar schatting wel zo’n 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat kabels en leidingen worden geraakt bij graafwerkzaamheden. Op 25 mei 2018 heeft onze hoogste rechter (Hoge Raad) meer duidelijkheid gegeven over de aansprakelijkheid voor schade aan kabels en leidingen door graafwerkzaamheden.