Ongeluk met grote gevolgen
Donderdag 16 mei jl. was het precies 43 jaar geleden dat niet ver hier vandaan een vreselijk verkeersongeluk plaatsvond. Het leidde tot een rechtszaak met een opmerkelijke uitkomst, die nog tot op de dag van vandaag wordt gedoceerd aan rechtenstudenten.
Frontale botsing
Het was op een zondagavond rond half 9 toen Vos in zijn Citroën c.v. met ongeveer 80 km/u op de autoweg van Meppel naar Eursinge reed (wat nu de N375 is). Aan beide zijden bevond zich een berm van vijf meter breed. Plotseling stak een ree over. Vos gooide zijn stuur om en kwam terecht op de linkerbaan. Precies op dat moment kwam Lanting met zijn Audi in tegenovergestelde richting aanrijden. Een frontale botsing volgde, waarbij Vos en een zoon van Lanting om het leven kwamen. Lanting zelf, zijn vrouw en zijn twee andere kinderen raakten zwaar gewond.
Schadevergoeding
Lanting wilde zijn schade vergoed zien van de verzekeraar van Vos. De verzekeraar weigerde uitkering, omdat Vos volgens de verzekeraar geen schuld had aan het ongeluk.
Wie heeft schuld?
De rechters in deze zaak kwamen voor de bijna onmogelijke vraag te staan of Vos schuld had aan het ongeluk. Lagere rechter vonden van niet, maar de Hoge Raad vond dat Vos wel schuld had. Vos passeerde kort voor het ongeluk een waarschuwingsbord voor overstekend wild. Door plotseling uit te wijken naar de andere rijbaan op een smalle, drukke autoweg, vlak voor een naderende tegenligger, heeft hij een uiterst gevaarlijke manoeuvre gemaakt. De Hoge Raad vond dat Vos menselijkerwijs niet zoveel te verwijten viel. Maar omdat een andere en betere reactie wel denkbaar was geweest, was (de verzekeraar van) Vos wel aansprakelijk. Vos had namelijk ook uit kunnen wijken naar de rechterberm of kunnen remmen.
Klopt de uitspraak wel?
Sommige juristen uitten kritiek op het oordeel van de Hoge Raad. Als je in zo’n situatie terecht komt en uit paniek handelt, valt je dan iets te verwijten? Inmiddels is de wet veranderd en kun je ook aansprakelijk zijn voor schade die aan je kan worden ‘toegerekend’. Ook al heb je geen ‘schuld’ aan een verkeersongeluk, dan nog kan het volgens de wetgever wel ‘redelijk’ zijn dat jij (of jouw verzekeraar) de schade aan de ander moet vergoeden.
Alleen maar verliezers
Rechtszaken worden regelmatig terug gebracht tot een niveau van winnaars en verliezers. In dit soort zaken zijn er geen winnaars, alleen maar verliezers.
Hulp bij schade nodig?
Zit jij ook met schade? Of word je aansprakelijk gesteld? Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Klik hier om meer te lezen over wat ik voor jou kan doen. Bij vragen kun je natuurlijk ook direct vrijblijvend contact met mij opnemen: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.