Regels transport dieren

Bij het vervoer van dieren komt veel kijken. De meeste regels over transport van dieren komen uit Brussel, zoals de zogenaamde Transportverordening. Welke regels er gelden hangt onder meer af van het diersoort en de reisafstand. Zo zijn er regels over vervoersdocumenten, ruimte voor dieren en het uitladen van dieren in het slachthuis.

Strengere controle door NVWA

De NVWA controleert of boeren, transporteurs, slachthuizen, etc. zich houden aan de regels over transport. Vanaf 1 december 2019 treedt de NVWA strenger op. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete oplegt en minder waarschuwt. Daarnaast blijven overtredingen 3 jaar staan. Nieuwe overtredingen in deze periode worden als herhaalde overtredingen bestraft.

Controle is nooit fijn en wordt vaak als ingrijpend en vervelend ervaren. Je kunt inspecties niet voorkomen. De kunst is om er zo slim mogelijk mee om te gaan. De NVWA moet zich ook houden aan bepaalde spelregels en mag niet zomaar alles. Je leest er meer over in mijn artikel waarin ik uitleg hoe je er zo slim mogelijk mee om kunt gaan en wat mijn tips zijn.

Regels onduidelijk

De regels over het transport zijn niet altijd even duidelijk. Je kunt tegen heel veel regels verschillend aankijken. Zo komt het regelmatig voor dat de rechter de NVWA ongelijk geeft over de uitleg van regels en de boete vernietigt.

Bovendien zijn de rapporten van de NVWA over wat ze gezien zouden hebben, niet altijd op orde en ook om die reden worden boetes van tafel geveegd. De rechter gaat dus over de vraag hoe de wet moet worden uitgelegd en of een sanctie wel of niet terecht is opgelegd, niet de NVWA.

Advocaat transport dieren

Het is dus de moeite waard om sancties aan te vechten. Zoals we zagen is de rechter het lang niet altijd eens met de NVWA, zoals je ook kunt lezen in een zaak die ik won tegen de NVWA. Ook komt het vaak voor dat de rechter minder hoge straffen oplegt dan de sanctie die je door bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie wordt aangeboden. Een strafrechter houdt de rechter vaak meer rekening met jouw persoonlijke omstandigheden, wat goed uit kan pakken.

Wil je meer weten over het transport van dieren, een controle of een sanctie? Ik heb veel ervaring met controles door de NVWA. Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees er hier meer over.