Coronaboetes mogelijk in strijd met Grondwet

Wanneer je een boete opgelegd krijgt vanwege het overtreden van de regels tegen corona, is dat mogelijk in strijd met de Grondwet. Wat mij betreft een goede reden om niet te betalen en verzet aan te tekenen. Dat zit zo.

Nood breekt wet, geen Grondwet

Het kabinet zat in maart met z’n handen in het haar. Onze wetten zijn niet berekend op de coronapandemie. Toch wilde het kabinet zo spoedig mogelijk een ‘intelligente lockdown’ afkondigen. Zo’n lockdown beperkt op grote schaal onze grondrechten. Denk aan het huisrecht en de vrijheid van godsdienst. Ze bedachten in Den Haag een creatieve oplossing door opdracht te geven aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s (burgemeesters) om een noodverordening op te stellen. Daardoor werd het parlement echter omzeild en dat vind ik wel vrij ernstig. Normaal gesproken kan het kabinet alleen dit soort grote beperkingen van grondrechten afkondigen via een officiële wet, die goedgekeurd moet worden door de Eerste – en Tweede Kamer. In een rechtstaat is het de bedoeling dat juist de overheid zich ook aan de regels houdt, ook in crisistijd.

Onduidelijke regels

De regels zijn bovendien behoorlijk onduidelijk. Mag je bijvoorbeeld wel of geen bezoek thuis ontvangen? Op rijksoverheid.nl staat dat de ‘richtlijn’ is dat je maximaal 3 personen thuis mag ontvangen tot 1 juni, mits 1,5 meter afstand wordt gehouden. Hier wordt volgens deze website niet op gehandhaafd, tenzij er sprake is van overlast. In de noodverordening vind je deze regel niet terug. Daar staat dat samenkomsten verboden zijn, ook thuis. Of je nou met 3 man komt of met 20. Daarop gelden een aantal uitzonderingen, zoals uitvaarten en kerkdiensten tot 30 personen. Een ‘coronafeestje’ mag dus niet (want dat is een verboden samenkomst), maar hierop stelt de overheid niet te handhaven wanneer er geen overlast veroorzaakt wordt. Je mag kennelijk de volksgezondheid wel in gevaar brengen, zolang je het maar stilletjes doet. Tja.

Geen schoonheidsprijs

Voor alle duidelijkheid, ik ben groot voorstander van de intelligente lockdown en roep iedereen op zich keurig aan de regels te houden. Met name nu alles steeds meer versoepeld wordt. Maar het verdient bepaald niet de schoonheidsprijs dat de overheid zelf nogal creatief omgaat met de Grondwet. Meerdere hoogleraren uitten kritiek op het kabinet vanwege dit juridische gestuntel. Volgens diverse media is het kabinet druk bezig met reparatiewetgeving.

Boete corona onderuit

Het is de vraag of de inmiddels opgelegde boetes wel overeind blijven bij de rechter. Allereerst omdat de boete in strijd kan zijn met de Grondwet. Daarnaast zijn de regels niet altijd even duidelijk. Ook dat kan een reden zijn voor een rechter om de boete van tafel te vegen.

Teken daarom tijdig verzet aan tegen een boete (vaak opgelegd door een strafbeschikking)! Betaal de boete niet direct, maar neem eerst contact met een advocaat op.

Advocaat boete corona

De coronaregels zijn ontzettend ingewikkeld en veranderen continu. Het is belangrijk dat je je in een zo vroeg mogelijk stadium laat bijstaan door iemand die verstand heeft van deze ingewikkelde regelgeving én veel ervaring heeft met het aanvechten van boetes.

Als advocaat heb ik zowel kennis van procederen als van de ingewikkelde regelgeving. Ik help je dan ook graag om een eventuele boete aan te vechten.

Vragen of benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!