De mens is geneigd tot alle kwaad

Van jongs af aan wordt velen van ons aangeleerd dat de mens geneigd is tot alle kwaad. En niet alleen in ons dorp (Staphorst) geldt deze diepgewortelde notie. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Mijn gevoel zegt dat dit idee van de mens wel eens meer schade zou kunnen aanrichten dan we misschien denken.

Je zou zeggen, het bewijs dat de mens geneigd is tot alle kwaad, ligt continu binnen handbereik. Sla de krant open en je ziet vooral slecht nieuws. Terreurdaden, criminaliteit, liegende politici, foute advocaten, etc.

De meeste mensen deugen

Ik heb altijd al mijn twijfels gehad bij dit mensbeeld. Zou het niet zo kunnen zijn dat we vooral heel veel aandacht hebben voor dingen die fout gaan en dingen die goed gaan niet meer opmerken? Je leest niet in de krant dat miljoenen mensen vandaag keurig hun werk deden en niet fraudeerden, om maar een voorbeeld te noemen.

Deze zomer liet ik me verleiden het boek van Rutger Bregman hierover te luisteren. Met mijn oordopjes in hoorde ik tijdens mijn vakantie hoe hij aan de hand van de jongste inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie betoogt dat de meeste mensen deugen.

De praktijk

In mijn werk meen ik een duidelijke tweedeling waar te nemen. De ondernemers die ik bijsta, zijn vaak optimistisch en handelen vaak op basis van vertrouwen. Het achteraf laten betalen van facturen is een typisch voorbeeld van het vertrouwen in het goede van de mens.

Handhaving door de overheid

Ik procedeer regelmatig tegen de overheid en vooral tegen de NVWA. De overheid handelt in tegenstelling tot ondernemers vooral op basis wantrouwen. Het stelsel van handhaving is bijvoorbeeld geënt op de gedachte dat alles tot in detail moet worden gecontroleerd en dat niets voor waar kan worden aangenomen.

De goeden lijden onder de kwaden

Groot nadeel is dat de goeden daardoor vaak lijden onder de kwaden. Neem het voorbeeld van de kalverfraude. Op basis van de zaken die ik voorbij zag komen in mijn praktijk durf ik te stellen dat hooguit enkele tientallen boeren fraudeerden met de registratie van kalveren, maar de NVWA besloot ruim 2.000 bedrijven op slot te gooien. Weken- en soms maandenlang bleven deze bedrijven op slot, totdat ze aan de hand van hard bewijs hadden aangetoond dat de registratie wel klopte. Deze meeste geblokkeerde boerenbedrijven bleken onschuldige, menselijke foutjes te hebben gemaakt. De NVWA ging echter uit van het slechte in de mens. De rechter oordeelde onlangs snoeihard: de NVWA had dit nooit mogen doen. Misschien gelooft de rechter wel in het goede van de mens.

Ik heb veel ervaring met controles door de NVWA en help je graag. Het komt regelmatig voor dat de rechter het oneens is met de werkwijze van de NVWA. Zie bijvoorbeeld deze zaak die ik won tegen de NVWA en zelfs leidde tot excuses van de minister. Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.