Bergen aan wetgeving

Ik kan me het eerste college aan de universiteit nog goed herinneren. Rechten is een populaire studie. Vanwege het groot aantal studenten namen we plaats in een grote bioscoopzaal in Groningen. De hoogleraar vroeg naar je buurman of -vrouw aan de ene kant en aan de andere kant te kijken. Eén van jullie drieën haakt al in het eerste jaar af, zo stelde hij. Het is misschien een beetje overdreven, maar het klopt dat veel rechtenstudenten al vroeg afhaken. Misschien ook wel, omdat diezelfde hoogleraar ons nog een ander beeld voorhield. Wanneer je alle wet- en regelgeving in Nederland zou printen, zei hij, kun je daar vele vrachtcontainers mee vullen.

Specialiseren is een must

Dat gegeven ben ik nooit vergeten. Wanneer je als advocaat goed in je vak wilt worden, ontkom je er niet aan je te specialiseren. Ik houd me bewust bezig met een beperkt aan rechtsgebieden, met de focus op agrarisch recht. En ook binnen het agrarisch recht doe ik maar een deel. Simpelweg omdat ook dit vakgebied nog heel breed is. Wanneer ik een vraag krijg over een vakgebied waar ik niet in thuis ben, verwijs ik door naar één van de advocaten in mijn netwerk. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Samenwerken is cruciaal

Een zaak doe je daarnaast bijna nooit alleen. In veel zaken werk ik samen met andere adviseurs. Denk aan het aanvechten van een NVWA-boete, waarbij ik een voormalig dierenarts inschakel om de bevindingen van de NVWA-dierenarts te laten toetsen. Samenwerken is een kunst, zo merk ik vaak. Niet iedere adviseur is gewend veel samen te werken. Zo stel ik regelmatig overeenkomsten op voor de interne samenwerking tussen zakenpartners. In de landbouw gaat het dan vaak om maatschapscontracten. Deze worden nog vaak door de boekhouder of fiscalist opgesteld, zonder dit af te stemmen met een advocaat of een andere (civiele) jurist. Niet handig, als je het mij vraagt.

Opstellen maatschapscontract

Een goed maatschapscontract komt tot stand in nauwe samenwerking tussen iemand die er vanuit de fiscale hoek naar kijkt (boekhouder, accountant of fiscalist) en iemand die het juridische verhaal in de gaten houdt (advocaat of (civiel) jurist). Een advocaat die een maatschapsovereenkomst opstelt, zonder dit met de accountant af te stemmen, kan belastingproblemen veroorzaken. Een fiscalist die zo’n contract opstelt zonder dit met een advocaat te bespreken, loopt het risico dat het contract niet goed de onderlinge afspraken weergeeft, wat nadelig uit kan pakken in geval van een meningsverschil of zelfs een rechtszaak.

Kennis is macht, kennis delen is kracht.

Advocaat maatschapscontract

Vragen of benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.