Veel aankopen doet men tegenwoordig online. Alleen in Nederland hebben we al tienduizenden webshops. Wanneer je als particulier online iets koopt, heb je in principe 14 dagen na aflevering de tijd om van de koop af te zien (herroepingsrecht). In de wet staan een paar uitzonderingen op deze regel. Eén daarvan is de ‘op maat gemaakte’ zaken. Advocaat Nico Bouwman legt uit wat dit betekent en dat of je daar als webshophouder een beroep op kunt doen.

Laten we beginnen met een voorbeeld. Piet heeft een webshop waarin hij tuinhuisjes aanbiedt. Je kunt in de webshop kiezen uit verschillende maten en kleuren. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, wordt het tuinhuisje op een pallet afgeleverd en kun je deze zelf in elkaar zetten. Valt dit onder ‘maatwerk’? Daarover straks meer.

De wet geeft de volgende definitie van maatwerk: de levering van volgens specificaties van de consument vervaardigde zaken, die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn.

Lange en ingewikkelde zin dus. Misschien helpen een paar voorbeelden om duidelijkheid te scheppen:

  • producten waarvoor de klant zelf specificaties heeft aangeleverd, zoals afmetingen van een gordijn;
  • producten waarbij de klant specifieke, voor eigen gebruik bestemde eigenschappen heeft gevraagd. Bijvoorbeeld een specifiek onderdeel voor een computer, dat individueel moet worden aangekocht voor die specifieke bestelling en dat niet behoorde tot het algemene aanbod van de webshop;
  • labels met de gegevens van de klant, T-shirts met een gepersonaliseerde opdruk of een door de klant samengesteld boek met vakantiefoto’s.

Wanneer een klant het product samenstelt door te kiezen uit door de webshop aangeboden standaardopties, geldt deze uitzondering niet. Hiervoor tuinhuisjes, kan de klant dus gewoon binnen 14 dagen van de koop afzien! Het tuinhuisje wordt namelijk samengesteld op basis van standaardelementen.

In het hiervoor genoemde voorbeeld over tuinhuisjes, geldt het herroepingsrecht niet. De klant immers kiezen uit standaardopties en het is niet specifiek voor de klant op maat gemaakt. Een particuliere klant kan binnen 14 dagen na aflevering van de koop afzien.

Ben je benieuwd of jouw product onder de uitzondering van maatwerk valt? Of wil je je webshop gratis laten nakijken? Bel of mail gerust vrijblijvend met Nico: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Hij heeft veel ervaring met het juridisch op orde maken van webshops.