Grotere kans op mestcontrole

In december 2019 maakte de NVWA haar jaarplan bekend. De NVWA controleert ieder jaar weer vele boeren of hun mestboekhouding op orde is. De NVWA maakte bekend in 2020 extra capaciteit in te zullen zetten voor mestcontroles. De kans op een mestcontrole in 2020 is dus alleen maar groter geworden.

5% van ondernemers wordt bezocht

De controles van de NVWA richten zich op gebruikers, aanbieders van mest, intermediairs en afnemers van mest. De NVWA stelt in 2020 5% van deze doelgroep te bezoeken.

Controle mestboekhouding

De NVWA kan aangekondigd en onaangekondigd langskomen om de mestboekhouding te controleren. Voordat ze bij je bezoeken, bereiden ze meestal de controle al voor om te kijken of er dingen opvallen aan de gegevens van de mestboekhouding die zij hebben. Voorafgaand en tijdens de controle vragen ze vaak documenten uit de mestboekhouding op en stellen ze vragen. Je bent verplicht mee te werken aan een controle.

Wat doe je als de NVWA langskomt?

Belangrijkste tip: begin niet uit jezelf van alles te verklaren. Informatie die je afgeeft, kan een reden zijn om door te vragen of door te zoeken. Wanneer de toezichthouder vragen begint te stellen, vraag dan of de vragen op papier kunnen worden gezet/gemaild kunnen worden, zodat je de tijd krijgt het goed uit te zoeken en er op een geschikt moment zo volledig mogelijk te antwoorden. Mondelinge verklaringen kunnen snel uit hun verband worden gehaald of onvolledig op papier worden gezet. Ik kom het helaas vaak tegen in processen-verbaal of andere documenten waarin een verklaring is opgenomen.

Lees hier ook mijn artikel over NVWA-controles in het algemeen met meer tips.

Controle leidt regelmatig tot mestboete

Mestwetgeving is ontzettend complex. Regelmatig constateert de NVWA een overtreding bij zo’n controle. Dat leidt al snel tot hele hoge mestboetes. Na de controle door de NVWA zijn boetes door RvO van duizenden tot tienduizenden euro’s geen uitzondering. Als advocaat help ik boeren en andere ondernemers om een mestboete aan te vechten en dat leidt regelmatig tot enorme besparingen! Lees hier meer over wat je kunt doen tegen een mestboete.

Advocaat mestboete

Mestwetgeving is ontzettend ingewikkeld en verandert continu. Het is belangrijk dat je je in een zo vroeg mogelijk stadium laat bijstaan door iemand die verstand heeft van deze ingewikkelde regelgeving én veel ervaring heeft met controles door de NVWA. Het liefst nog voordat de NVWA langskomt.

Als advocaat agrarisch recht heb ik zowel kennis van procederen als van mestwetgeving. Ik heb verder een netwerk van diverse deskundigen waar ik mee samenwerk, die verstand hebben van de technische aspecten die erbij komen kijken. Ik help je dan ook graag bij een controle en om een eventuele mestboete aan te vechten.

Vragen of benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefonische gesprek is gratis!

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.