Honden in quarantaine

Mijn klant is een hobbyfokster van Rottweilers. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft zij eind maart 2022 twee volwassen Rottweilers en een nest pups vanuit Oekraïne naar Nederland gebracht om een fokker uit de nood te helpen. De twee teven waren al gevaccineerd. De pups zijn direct na aankomst in Nederland door de dierenarts gevaccineerd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overtrad mijn klant regels over het tegengaan van hondsdolheid (rabiës). Oekraïne is een hoog-risicoland wat betreft deze ziekte. De NVWA heeft de honden daarom bij de controle meegenomen om ze afgezonderd op een opvanglocatie in quarantaine te plaatsen.

Procedure tegen quarantaine

Mijn klant hield de honden voor de zekerheid en op dierenartsadvies thuis netjes in thuisquarantaine. Volgens de NVWA was dit niet voldoende. Zij waren bang voor een aanzuigende werking als ze dit zouden toestaan. Ook zei de NVWA dit niet goed te kunnen controleren. Mijn klant was het daar niet mee eens en ik heb namens haar een spoedprocedure opgestart.

Een dierenarts van de Universiteit van Utrecht oordeelde dat de kans op insleep van rabiës in dit geval heel klein was. De teven waren namelijk al gevaccineerd en de pups krijgen via de moedermelk bescherming. Bovendien waren die direct na aankomst ook gevaccineerd. Een bioloog-gedragsdeskundige rapporteerde dat externe afzondering heel slecht is voor deze honden, met name voor de pup. Het is belangrijk dat een pup goed socialiseert en habitueert (went).

Rechter: besluit NVWA quarantaine mocht niet

De rechter gaf ons gelijk. De belangrijkste reden hiervoor is dat het besluit van de NVWA in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. Het besluit om de honden in externe afzondering te plaatsen was niet proportioneel. De rechter oordeelde dat de honden onverwijld moeten worden teruggeven aan mijn klant. Wel moet mijn klant de honden nog een poosje in thuisquarantaine houden. Eerder had deze rechter de NVWA al gewaarschuwd en gezegd dat de rechter kritischer zal toetsen of handhavingsbesluiten van de NVWA wel proportioneel zijn.

Advocaat NVWA

Ik heb veel ervaring met controles door de NVWA en help je graag. Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!

NB De Rottweiler op de foto is een andere hond dan waar het hier om gaat en dient slechts ter illustratie.