Honden in quarantaine

Mijn klant is een hobbyfokster van Rottweilers. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft zij eind maart 2022 twee volwassen Rottweilers en een nest pups vanuit Oekraïne naar Nederland gebracht om een fokker uit de nood te helpen. De twee teven waren al gevaccineerd. De pups zijn direct na aankomst in Nederland door de dierenarts gevaccineerd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overtrad mijn klant regels over het tegengaan van hondsdolheid (rabiës). Oekraïne is een hoog-risicoland wat betreft deze ziekte. De NVWA heeft de honden daarom bij de controle meegenomen om ze afgezonderd op een opvanglocatie in quarantaine te plaatsen.

Procedure tegen quarantaine

Mijn klant hield de honden voor de zekerheid en op dierenartsadvies thuis netjes in thuisquarantaine. Volgens de NVWA was dit niet voldoende. Zij waren bang voor een aanzuigende werking als ze dit zouden toestaan. Ook zei de NVWA dit niet goed te kunnen controleren. Mijn klant was het daar niet mee eens en ik heb namens haar een spoedprocedure opgestart.

Een dierenarts van de Universiteit van Utrecht oordeelde dat de kans op insleep van rabiës in dit geval heel klein was. De teven waren namelijk al gevaccineerd en de pups krijgen via de moedermelk bescherming. Bovendien waren die direct na aankomst ook gevaccineerd. Een bioloog-gedragsdeskundige rapporteerde dat externe afzondering heel slecht is voor deze honden, met name voor de pup. Het is belangrijk dat een pup goed socialiseert en habitueert (went).

Rechter: besluit NVWA quarantaine mocht niet

De rechter gaf ons gelijk. De belangrijkste reden hiervoor is dat het besluit van de NVWA in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. Het besluit om de honden in externe afzondering te plaatsen was niet proportioneel. De rechter oordeelde dat de honden onverwijld moeten worden teruggeven aan mijn klant. Wel moet mijn klant de honden nog een poosje in thuisquarantaine houden. Eerder had deze rechter de NVWA al gewaarschuwd en gezegd dat de rechter kritischer zal toetsen of handhavingsbesluiten van de NVWA wel proportioneel zijn.

Advocaat NVWA

Ik heb veel ervaring met controles door de NVWA en help je graag. Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!

NB De Rottweiler op de foto is een andere hond dan waar het hier om gaat en dient slechts ter illustratie.

Verder lezen?

Ik schreef meer blogs over vergelijkbare onderwerpen:

Hoe ga je om met NVWA-controles?

Jaarlijks controleert de NVWA duizenden ondernemers of ze zich houden aan de regels. Controles kun je niet tegenhouden. De kunst is om er zo slim mogelijk mee om te gaan. Lees dit artikel voor praktische tips.

Maak bezwaar tegen boete NVWA

Wanneer je een boete hebt ontvangen van de NVWA, kun je daartegen bezwaar aantekenen. Lang niet alle boetes zijn terecht en ook zijn boetes regelmatig te hoog. Lees hier mijn tips.

Zwijgrecht bij controle NVWA

Als de NVWA vragen aan je stelt, ben je dan verplicht antwoord te geven? Of heb je een zwijgrecht? Lees er hier meer over.

Mag de NVWA ongevraagd foto’s maken?

De NVWA mag als toezichthouder inspecties uitvoeren. Mag de NVWA ook zomaar foto’s maken? Je leest er hier meer over.

Ongevraagd pand betreden door NVWA

De NVWA heeft als toezichthouder de bevoegdheid controles uit te voeren. Maar mogen ze ongevraagd je bedrijfspand (zoals een loods of een stal) betreden? In deze blog lees je hier meer over.

Mag NVWA mystery shoppers inzetten?

Toezichthouders zoeken steeds naar nieuwe manieren om overtredingen op te sporen. De laatste jaren zijn er steeds meer toezichthouders die mystery shoppers inzetten om overtreders op te sporen. Lees er hier meer over.

Verweer tegen aanklacht dierenwelzijn

De wet legt boeren strenge eisen op als het gaat om dierenwelzijn. De NVWA controleert boeren of zij zich houden aan de regels. Soms worden ook sancties opgelegd. Het voeren van verweer loont! Lees hier waarom.

Controle op slacht van dieren

De NVWA houdt streng toezicht op boeren die hun dieren naar de slacht brengen en op bedrijven in de vleessector. Bij het slachten van dieren komen veel regels kijken. In dit artikel lees je dat deze regels niet altijd duidelijk zijn en waarom het loont tegen sancties op te komen.

Inspectie op dierenwelzijn

De NVWA gaat strenger optreden tegen overtredingen van regels over dierenwelzijn tijdens transport. Lees hier wat je het beste in zo’n geval kunt doen.

Toezicht op transport van dieren

De NVWA gaat strenger optreden tegen overtredingen van regels over dierenwelzijn tijdens transport. Lees hier wat je het beste in zo’n geval kunt doen.