Stelconplaten onroerend?
Wanneer je een terrein met stelconplaten koopt, heb je dan die stelconplaten ook gekocht? Het lijkt een onnozele vraag, maar een koper kreeg eind vorig jaar nul op het rekest van de Hoge Raad. In deze zaak ging het om de verkoop van een woonhuis met een voor- en achterterrein, kweekvelden en containervelden. Deze velden waren verhard met stelconplaten. De eigenaar kon kennelijk zijn hypotheek niet meer betalen en daarom had de Rabobank op een internetveiling de boel verkocht. Op dat moment had de oude eigenaar het terrein nog niet verlaten. Direct na de veiling heeft de toenmalige eigenaar de stelconplaten weggehaald. De koper wil zijn schade vergoed zien, omdat hij een onverhard terrein opgeleverd kreeg, zonder stelconplaten. De rechter vindt dat de stelconplaten geen onderdeel (‘bestanddeel’) zijn van het terrein. Ze zijn met andere woorden niet onroerend en behoorden dus niet tot het verkochte.
Criteria onroerend of roerend
De vraag of iets onderdeel uitmaakt van een onroerende zaak, kan dus nogal een verschil maken. Of iets onroerend of roerend is, heeft allerlei juridische en fiscale gevolgen. Veel mensen denken dat iets wat ‘aard- en nagelvast’ is, onroerend is. Dat is echter niet zo. Wanneer je wilt vaststellen of een gebouw onroerend is, ga je na of het naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven. Bij een stacaravan speelt deze vraag bijvoorbeeld. Om te bepalen of iets onderdeel uitmaakt van een gebouw, kijk je of iets ‘naar verkeersopvatting’ bestanddeel is van het gebouw.
Keuken
Lastige, juridische criteria dus. Dat blijkt wel uit de hiervoor genoemde zaak over de stelconplaten. Ook de volgende voorbeelden maken duidelijk dat het vaak best nog lastig is. Een keuken maakt bijvoorbeeld in de regel onderdeel uit van een woning. Zonder de keuken is een woning niet compleet en dus is een geplaatste keuken meestal onroerend.
Zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak die makkelijk gedemonteerd kunnen worden, zijn vaak niet onroerend. Wanneer ze zijn geïntegreerd in het dak zelf, vaak wel weer.
Chalet
Een stacaravan (chiquer gezegd: een ‘chalet’) op wielen die is aangesloten op gas, water, licht en riolering, is volgens een aantal rechters onroerend.
Opletten dus!
Wanneer je dus onroerend goed koopt, let dan even goed op of in het contract duidelijk staat omschreven wat er wel en niet bij hoort. Dat kan een hoop discussies voorkomen.
Heb je een vraag over of iets nou wel of niet onroerend is? Neem gerust vrijblijvend contact op. Bel of mail mij via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.