VDM digitaal

Wanneer je dierlijke meststoffen vervoert, dien je meestal een Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM) in te vullen en naar de Rijkdsdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) te sturen. Vanaf 1 april 2019 kan dit alleen nog maar digitaal.

VDM invullen en meenemen

De vervoerder, de leverancier en de afnemer vullen het VDM samen in. Daarin komen de gegevens van de leverancier, de vervoerder, de afnemer en de gegevens over het transport. Daarna stuur je het VDM digitaal naar RvO toe via mijn.rvo.nl of via je bedrijfsmanagementsysteem

Binnen 10 werkdagen indienen

Bij forfaitaire mesttransporten blijft de regel bestaan, dat het VDM binnen 10 werkdagen ingediend moet worden. Forfaitaire transporten zijn transporten die worden bepaald aan de hand van forfaitaire gehalten. Deze hoeven dus niet te worden bemonsterd, gewogen en geanalyseerd. Denk aan het transport van mest van de ene boer naar de andere boer of de afvoer van kleine hoeveelheden mest naar particulieren. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat papieren VDM’s van forfaitaire transporten pas veel later worden opgestuurd naar RvO. Let op, de kans is groot dat RvO de termijn van 10 werkdagen strakker zal gaan handhaven.

Vragen over mestwetgeving

Wil je meer weten over VDM’s of heb je andere vragen over mestwetgeving. Bel (06 340 93 944) of mail (info@nico-advocatuur.nl) mij gerust.

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.