Jaarlijks controleert de NVWA duizenden ondernemers of ze zich houden aan de regels. Controle kun je niet tegenhouden. De kunst is om er zo slim mogelijk mee om te gaan. In dit artikel lees je of je een zwijgrecht hebt en of je dus wel of niet verplicht bent antwoord te geven op vragen bij een controle door de NVWA.

Vragen tijdens controle NVWA

Inspecteurs stellen vaak vragen tijdens een inspectie. Het is juridisch best ingewikkeld om te bepalen of je wel of niet verplicht bent antwoord te geven op vragen.

Verplicht mee te werken

Je bent verplicht mee te werken aan controles. In principe ben je ook wettelijk verplicht ‘inlichtingen te verschaffen’ tijdens een controle.

Zwijgrecht controle NVWA

Alleen wanneer een inspecteur een vermoeden heeft dat je mogelijk een strafbaar feit hebt begaan, heb je een zwijgrecht. In deze uitspraak van de Raad van State lees je er meer over (onder 5.3). Het is echter niet eenvoudig vast te stellen of de inspecteur zo’n vermoeden redelijkerwijs moet hebben en of je dus wel of niet een zwijgrecht hebt.

Boete ontvangen?

Heb je een boete ontvangen van de NVWA? In dit artikel lees je wat je daartegen kunt doen.

Op terugkomen

Mijn advies is om niet uit jezelf van alles te verklaren. Informatie die je afgeeft, kan een reden zijn om door te vragen of door te zoeken. Wanneer de toezichthouder vragen begint te stellen, vraag dan of de vragen op papier kunnen worden gezet of gemaild kunnen worden, zodat je de tijd krijgt het goed uit te zoeken en op een geschikt moment zo volledig mogelijk te antwoorden. Mondelinge verklaringen kunnen snel uit hun verband worden gehaald of onvolledig op papier worden gezet.

Wil een inspecteur toch direct antwoord? Vraag dan of je verplicht bent om te antwoorden of niet. Twijfel je over welke reactie je het beste kunt geven? Bel dan zo snel mogelijk met een gespecialiseerd advocaat. Met je advocaat kun je overleggen hoe je het beste kunt reageren.

Advocaat controle NVWA

Ik heb veel ervaring met controles door de NVWA en help je graag. Het komt regelmatig voor dat de rechter het oneens is met de werkwijze van de NVWA, zoals je kunt lezen in één van de zaken die ik won tegen de  NVWA. Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.

Verder lezen?

Ik schreef meer blogs over vergelijkbare onderwerpen:

Hoe ga je om met NVWA-controles?

Jaarlijks controleert de NVWA duizenden ondernemers of ze zich houden aan de regels. Controles kun je niet tegenhouden. De kunst is om er zo slim mogelijk mee om te gaan. Lees dit artikel voor praktische tips.

Maak bezwaar tegen boete NVWA

Wanneer je een boete hebt ontvangen van de NVWA, kun je daartegen bezwaar aantekenen. Lang niet alle boetes zijn terecht en ook zijn boetes regelmatig te hoog. Lees hier mijn tips.

Mag de NVWA ongevraagd foto’s maken?

De NVWA mag als toezichthouder inspecties uitvoeren. Mag de NVWA ook zomaar foto’s maken? Je leest er hier meer over.

Ongevraagd pand betreden door NVWA

De NVWA heeft als toezichthouder de bevoegdheid controles uit te voeren. Maar mogen ze ongevraagd je bedrijfspand (zoals een loods of een stal) betreden? In deze blog lees je hier meer over.

Mag NVWA mystery shoppers inzetten?

Toezichthouders zoeken steeds naar nieuwe manieren om overtredingen op te sporen. De laatste jaren zijn er steeds meer toezichthouders die mystery shoppers inzetten om overtreders op te sporen. Lees er hier meer over.

Verweer tegen aanklacht dierenwelzijn

De wet legt boeren strenge eisen op als het gaat om dierenwelzijn. De NVWA controleert boeren of zij zich houden aan de regels. Soms worden ook sancties opgelegd. Het voeren van verweer loont! Lees hier waarom.

Controle op slacht van dieren

De NVWA houdt streng toezicht op boeren die hun dieren naar de slacht brengen en op bedrijven in de vleessector. Bij het slachten van dieren komen veel regels kijken. In dit artikel lees je dat deze regels niet altijd duidelijk zijn en waarom het loont tegen sancties op te komen.

Inspectie op dierenwelzijn

De NVWA gaat strenger optreden tegen overtredingen van regels over dierenwelzijn tijdens transport. Lees hier wat je het beste in zo’n geval kunt doen.

Toezicht op transport van dieren

De NVWA gaat strenger optreden tegen overtredingen van regels over dierenwelzijn tijdens transport. Lees hier wat je het beste in zo’n geval kunt doen.