Jaarlijks controleert de NVWA duizenden ondernemers of ze zich houden aan de regels. Controle kun je niet tegenhouden. De kunst is om er zo slim mogelijk mee om te gaan. In dit artikel lees je of je een zwijgrecht hebt en of je dus wel of niet verplicht bent antwoord te geven op vragen bij een controle door de NVWA.

Vragen tijdens controle NVWA

Inspecteurs stellen vaak vragen tijdens een inspectie. Het is juridisch best ingewikkeld om te bepalen of je wel of niet verplicht bent antwoord te geven op vragen.

Verplicht mee te werken

Je bent verplicht mee te werken aan controles. In principe ben je ook wettelijk verplicht ‘inlichtingen te verschaffen’ tijdens een controle.

Zwijgrecht controle NVWA

Alleen wanneer een inspecteur een vermoeden heeft dat je mogelijk een strafbaar feit hebt begaan, heb je een zwijgrecht. In deze uitspraak van de Raad van State lees je er meer over (onder 5.3). Het is echter niet eenvoudig vast te stellen of de inspecteur zo’n vermoeden redelijkerwijs moet hebben en of je dus wel of niet een zwijgrecht hebt.

Boete ontvangen?

Heb je een boete ontvangen van de NVWA? In dit artikel lees je wat je daartegen kunt doen.

Op terugkomen

Mijn advies is om niet uit jezelf van alles te verklaren. Informatie die je afgeeft, kan een reden zijn om door te vragen of door te zoeken. Wanneer de toezichthouder vragen begint te stellen, vraag dan of de vragen op papier kunnen worden gezet of gemaild kunnen worden, zodat je de tijd krijgt het goed uit te zoeken en op een geschikt moment zo volledig mogelijk te antwoorden. Mondelinge verklaringen kunnen snel uit hun verband worden gehaald of onvolledig op papier worden gezet.

Wil een inspecteur toch direct antwoord? Vraag dan of je verplicht bent om te antwoorden of niet. Twijfel je over welke reactie je het beste kunt geven? Bel dan zo snel mogelijk met een gespecialiseerd advocaat. Met je advocaat kun je overleggen hoe je het beste kunt reageren.

Advocaat controle NVWA

Ik heb veel ervaring met controles door de NVWA en help je graag. Het komt regelmatig voor dat de rechter het oneens is met de werkwijze van de NVWA, zoals je kunt lezen in één van de zaken die ik won tegen de  NVWA. Bel of mail gerust vrijblijvend: 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl. Het eerste telefoongesprek is gratis!

De agrarische sector gaat mij aan het hart. Nieuwsgierig naar mijn achtergrond in de mooie sector en wat ik doe voor agrarisch ondernemers? Lees hier meer.